Overregulering, lobbyisme, privilegier, statsgarantier og monopoler indenfor bankverdenen

By | 30/09-2012

Mere regulering af de frie marked, det er åbenbart det vi har brug for i henhold til Labours leder i UK, der foreslår at bankernes alm. bankudlån og deres investeringsafdelinger bliver separate enheder. Alt samme for for at sikre almindelig bankkunders penge.

Men det er jo ikke her problemerne ligger, disse er i stedet:

 • Over-regulering
 • Lobbyisme, privilegier og bailouts
 • Statsgarantier af indskud
 • At staten giver en centralbank monopol på at udstede papirpenge/valuta, bestemme valutamænde og renter
 • At staten forlanger at borgere og virksomheder betaler skatter, moms og afgifter i deres monopolvaluta

Overregulering

Overregulering er en fordyrrende hæm-sko for banker så de skal bruge tid og resourcer på at overholde regler og reguleringer fremfor at kunne fokusere på at være bank for deres ejere og deres kunder

Lobbyisme, privilegier og bailouts

Lobbyisme hos politikerne der giver privilegier til store banker og finansvirksomheder, så de har lov til at låne penge til kunstigt lave renter hos centralbanken, så de får lov til at låne ud via Fractional Reserve Banking (selvom det i mine øjne er det samme som at putte penge i en fotokopimaskine), at staten holder hånden under bankerne og redder dem på målstregen, hvis de skulle være på randen af konkurs.

Vi andre kan ikke låne til disse lave renter hos centralbanken, vi skal låne til langt højere markedsrenter. Når banker og finansvirksomheder kan låne til kunstigt billige renter og når de ved, at de bliver reddet af staten, hvis det går galt – så fjerner man frygten for at kunne gå konkurs og grådighed og høj risko tager over.

Det der styrer høj risiko og grådighed bedst er ikke statslig overregulering, det er derimod frygten for at kunne gå konkurs og miste alt!

Statsgarantier af private indskud

Staten garanterer privates indskud i banker, og så bliver vi som borgere totalt ligeglade med om den bank vi placerer vores penge i er solvent og driver sund bankvirksomhed. Vi går i stedet op i lave gebyrer, om de har hæveautomater og om vi selv kan bestemme billedet på vores kreditkort. I dag går vi mere op i køb af et nyt fjernsyn, end vi går op i hvilken bank vi skal vælge.

Centralbanker

Centralbanker med monopol på at udstede papirpenge/valuta (FIAT) der ikke er bakket op af noget som helst andet en “tillid”, hvor en lille gruppe politisk udpegede embedsmænd, bureaukrater, økonomer og statistikere sidder og tror de bedst kan micro manage økonomien og forudsige behovet for valutamængde samt fastsætte renten på at låne valuta – fremfor de ca. 6,6 mia. mennesker der udgør det frie marked. Nydigitaliseret valuta til kunstigt lave renter er det der er hovedårsagen til de booms/busts vi har set siden herunder .com boblen der sparang i ca. 2000 og boligboblen der sprang i ca. 2008. Næste boble er en gældsboble i statsobligationer i mange af verdens lande.

Staten forlanger vi bruger deres monopol-valuta

Staten forlanger vi som borgere og virksomheder betaler skatter, moms og afgifter i deres monopol-valuta, virksomheders regnskaber skal opgøres i statens monopolvaluta, så vi kan ikke slippe udenom at bruge deres FIAT valuta.

Løsningen…

Løsningen er at fjerne overregulering af banker, lade de banker der ikke er solvente og ikke er rentable gå konkurs og dermed genindføre markedskræfternes egen regulering, nemlig frygt for at man kan gå konkurs og miste alt. Udfase centralbanker og lade de frie markedskræfter selv bestemme hvad der er penge og hvad renten er på at låne penge. Hvad mit syn er på hvordan vi bør indrette staten, kan du læse ved at benytte førnævnte link.

/Grosen Friis

4 thoughts on “Overregulering, lobbyisme, privilegier, statsgarantier og monopoler indenfor bankverdenen

 1. Peter

  Renten på lønkontoen er et udtryk for hvor meget dine penge er værd.
  Men hvis alle “too big to fail”, kan få deres obligationer solgt til FED
  (QE3), så vil pøblens penge ikke kunne få nogen værdi.

  Viva la bitcoins

  Reply
  1. Voluntarist Post author

   Hej Peter

   Tak for din kommentar?

   Har hørt om bitcoin men har ingen erfaringer med dem, er dog bekymret for om ikke det kan lade sig gøre at fuske med dem?

   /Grosen Friis

   Reply
 2. Peter

  Du tænker sikkert på muligheden for at bruge den samme mønt mere end en gang!

  Det er ikke muligt givet at man venter et øjeblik på verifikation – https://en.bitcoin.it/wiki/Double-spending.

  Hver gang der er en negativ historie om bitcoins, så er det altid den enkelte børs der ikke har god sikkerhed eller at nogen bruger bitcoins til afpresning eller andet kriminelt..

  Der er næsten intet negativt at fortælle om protokollen.

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.