USA har ikke engang gang i et skrøbeligt opsving

By | 03/10-2013
Stop beeing Sheeple, wake up!

Citat fra artiklen fra JP.dk: Krisen i USA kan ramme os hårdt.

“Nu har seddelpressen i USA kørt for fulde omdrejninger i fire til fem år. Det har skabt et skrøbeligt opsving, og så ville det da være dumt at ødelægge det,” siger Henrik Drusebjerg.

Henrik Drusebjerg der citeres meget i JP artiklen er seniorstrateg i Nordea. Jeg vil våge den påstand at han ikke har noget som helst reelt overblik over hvordan det rent faktisk står til med USAs økonomi.

USAs økonomi er igen på vej ned

  • se på de manipulerede BNP tal der altid justeres nedad efter et par måneder (uden det dog når main stream medier)
  • se på U5 arbejdsløshedstallene (i stedet for U3 som main stream plejer at udsende) for U5 medtager også langtidsarbejdsløse og ikke kun de arbejdsløse der har forsøgt at søge job indenfor de sidste 4 uger
  • se på antallet af mennesker der enten tilmelder sig food stamps eller handicaphjælp stiger og stiger, nu er det ca. 1 ud af 7 amerikaner der modtager food stamtps.
  • se på den ekstremt lave deltagelse i arbejdsstyrken, den har p.t. ikke været så lav siden ca. 1978, folk dropper ud af arbejdsstyrken fordi de opgiver at finde jobs. Ofte er det et kæmpe fald i arbejdsstyrken der får U3 arbejdsløshedtallet til at falde og ikke en stor stigning i antallet af nye jobs.
  • se på at deltidsjob erstatter fuldtidsjob, meget skyldes at Obamacare er en katastrofelov og derudover meget dyr for virksomheder og derfor ændrer de jobs fra fuldtid til deltid så de kan komme under 50 fuldtidsansatte og dermed undgå at skulle tilbyde Obamacare til deres medarbejdere. Og jeg har en kraftig mistanke om, at mange deltidsjobs tæller for to jobs i statistikken, mens fakta er, at der er en person der har to deltidsjobs for at kunne få det hele til at hænge sammen.
  • USA mister fuldstidsjob i industrien og erstatter dem med deltidsjobs på hoteller, barer, restauranter, forlystelser, sundhed, uddannelse og lignende service sektor jobs.
  • USA fortsætter med at have massivt underskud på samhandlen med udlandet, hvilket det har haft uafbrudt i årtier.
  • Boligmarkedet er på vej ned igen, folk har ikke råd til hverken at købe nyt hus eller at refinansieres deres nuværende hus, især ikke efter de seneste rentestigninger. De eneste huse der fortsat handles købes af investeringsfonde der blandt andet køber flerfamiliehuse kontant, og som de så lejer ud. Det medfører nu også at der nedgang i salget af produkter til boligindretning samt anlæg af have. Og de store banker der har afdelinger indenfor realkredit fyrer og planlægger at fyre tusindvis af af medarbejdere fordi boligmarkedet er på vej ned igen. Og boligmarkedet er på vej ned til trods for at USAs centralbank (Federal Reserve) p.t. opkøber for ca. $40 mia af de dårligste realkreditlån – per måned – og dermed letter pressen på bankerne.
  • Bilsalget skranter også, og det endda til trods for at der nu tilbydes subprime lån til bilkøbere, disse lån er garanterede lån som udstedes til folk der ikke er kreditværdige.
  • Banker låner ikke tilstrækkeligt ud til nye erhvervsinvesteringer, men bruger i stedet al den billige kredit de bla. kan låne hos Federal Reserve til at spekulere i blandt andet aktier og derfor ser vi at priserne på aktier på bla. DOW og SP500 stiger til trods for at alle fundamentals for en stærk økonomi på ingen måde er til stede i USA
  • USAs statsbudget kører fortsat med underskud år for år på imellem $600-1.400 mia
  • Federal Reserve har længe talt om at de skal ‘taper’, det vil sige at de nu langsomt vil til at nedbringe det månedlige beløb, som de bruger på at opkøbe dårlige realkreditlån ($40 mia per måned) og til opkøb af statsobligationer ($45 mia per måned) for at holde renten på statsgælden kunstigt nede. Dette opkøbsprogram kaldes Quantitative Easing (QE) har kørt i 3 omgange og denne omgang EQ3 har ikke haft nogen udløbsdato og har det fortsat ikke. Hvor alle forventede at Federal Reserve ville igangsætte ‘tapring’ (nedtrapningen) her fra septempber 2013 endte Federal Reserve med at fastholde sit nuværende opkøbsniveau. Det skyldes to ting, for det første er QE-programmet det eneste der holder USA’s regering flydende, for det andet så er Federal Reserve til trods for disse massive opkøb af blandt andet statsobligationer ved at miste kontrollen med obligationsmarkedet. Via de massive opkøb af statsobligationer har Federal Reserve indtil nu har været i stand til at gå ud i markedet og presse prisen op på statsobligationer og dermed holde renten nede. Problemet er nu at flere og flere lande kan se, at USA er på vej imod den økonomiske afgrund og derfor begynder de at sælge ud af deres eksisterende beholdninger af USAs statsobligationer, og blandt andet er lande som Japan og Kina nu blevet net-sælgere af USAs statsobligationer. Federal Reserve skal altså ud både og opkøbe hovedparten af alle nye statsobligationer og de skal også ud og købe de statsobligationer som andre lande smider på markedet. Det har presser markedet så meget at Federal Reserve nu har fået problemer med at følge med og holde renten nede og det er GIFT for USAs økonomi

USA har en monster-gæld på næsten $17.000 mia som de aldrig får skyggen af at kunne betale tilbage, hvis ikke de snart gør noget markant nu for at stoppe overforbruget, og man stopper ikke et overforbrug ved at hæve gældsloftet og gøre det muligt at stifte endnu mere gæld.

USA har ikke gang i noget opsving, det har ikke engang gang i et skrøbeligt opsving, Verdens single største økonomi er på vej imod økonomisk kollaps.

/Grosen Friis

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.