Truer Facebook og Twitter demokratiet?

By | 01/02-2018

I en artikel på b.dk anføres det, at store sociale medier som Facebook og Twitter truer den frie debat og dermed demokratiet

Facebook og Twitter lægger allere censur på brugernes opslag, og jeg oplever oftere og oftere, at blandt andet Facebook stempler andre brugeres opslag af links, som værende Fake News – og jeg oplever det i de debattråde på Facebook, som jeg har startet. Jeg skal så som tråd-“ejer” manuelt gå ind og godkende, at disse links vises i debattråden på Facebook. Jeg har endnu ikke oplevet at det, som er blevet anført af Facebook til at være Fake News, også efter min personlige vurdering var det, snarere tværtimod. Så jeg tror på at firmaerne bag store sociale medier såsom Facebook og Twitter allerede nu samarbejder mere eller mindre frivilligt med stater/eliten om at forsøge at begrænse udbredelsen og dermed censurere information, der kan belaste stater og eliten.

Så hvis man skal tale om at de sociale medier som Facebook og Twitter (citat fra artiklen) “har opbygget så ødelæggende monopoler, at de reelt styrer både adgangen til informationer og reglerne for den offentlige samtale”, så vil jeg give artiklens forfatter ret i, at der er tale om censur – set i forhold til den censur, der pålægges brugernes opslag i “kampen” imod fake news, hate speech og politisk ukorrekte ord.

Sociale medier

Men ellers er jeg dybt uenig i at sociale medier er blevet til ødelæggende monopoler set i forhold til den frie debat. For sociale medier som Facebook og Twitter har sammen med blandt andet

  • YouTube videoer
  • Muligheden for at producere podcast andre kan streame eller downloade
  • Muligheden for hurtigt at oprette sin egen hjemmeside eller blog

åbnet massivt op for at helt almindelige mennesker kan komme til orde. Man kan i dag åbne sin egen avis for få kroner via en blog, man kan i dag åbne sin egen radiokanal via podcasts og man kan i dag åbne sin egen TV-station via video streaming tjenester såsom YouTube. Og der er åbnet op for at andre kan kommentere og debattere på det indhold der udarbejdes og publiseres. Og prisen herfor er ikke flere mio i investeringer i bygninger, udstyr og medarbejdere. Du kan komme rigtig godt igang for få tusinde kroner blot du har adgang til en computer, en mikrofon og et videokamera.

Kommunikationen er ikke længere envejs som før Internettet blev opfundet og udbredt, for dengang var kommunikationen i form af propagandaen fra main stream medier envejs, fra eliten til os, via de trykte aviser samt monopoliseret radio og TV. Det var nærmest umuligt for almindelige mennesker at svare tilbage og det var endvidere langt vanskeligere end i dag, at drøfte ting med hinanden.

Så når nogen har hede drømme – lige som dem der nævnes i ovennævnte artikel – om, at Danmarks EU kommissær Margrethe Vestager skal sætte grænser for de store sociale medier fra Google, Facebook, Twitter m.fl. Så er det ikke en drøm om at gøre debatten fri, det er en drøm om at tvinge disse firmaet til at indføre endnu mere censur imod hvad stater og eliten kalder fake news, og at få folk til at udføre endnu mere politisk korrekt selv-censur.

Vi skal være glade for de sociale medier vi har adgang til, de hjælper os med at kunne have en fri debat og de hjælper os med at kunne udbrede information/fakta – hel udenom de gamle propaganda systemer.

Og hvis den censur, som de nuværende store sociale medier bliver pålagt at indføre eller selv vælger at indføre – bliver for voldsom, så forsvinder vi som brugere bare over på andre sociale medier, eksempelvis decentrale og ikke-censurerbare åbne social medie platforme såsom Steemit og D-Tube.

/Grosen Friis


Tak til Pixabay for gratis brug af billede.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.