Når statens forbud imod rusmidler har negative konsekvenser

By | 18/02-2017

I en artikel på b.dk rapporteres det at en 18-årig kvinde er død efter at have indtaget en ecstasy pille med ukendt/farligt indhold. Og politiet advarer imod at disse farlige piller for øjeblikket er i omløb.

Det er tilladt at ryge, og det er tilladt at producere tobak til forbrugerne. Det er også tilladt at producere e-cigaretter der fungerer med damp i stedet for tobaksrøg.

Det er tilladt at drikke alkohol og det er tilladt at producere øl, vin, spiritus m.v. til forbrugerne.

Når statens forbud imod rusmidler har negative konsekvenser

Tak til Pixabay for brug af billedet: https://pixabay.com/en/drugs-cocaine-user-addiction-908533/

Når det er tilladt bruge noget som rusmiddel, så vil markedet producere det i så god kvalitet som muligt med så få negative bivirkninger som muligt:

 • Den tobak der kan købes er bestemt ikke sundt at ryge, men producenterne er kendte, indholdet af tobakken er kendt og risikoen ved at ryge er velkendt blandt rygere. Rygere ved, at kendte producenter der laver produkter med kendt indhold, gør, at de ikke dør af en negativ bivirkning på kort sigt, men at de med stor sandsynlighed kan ryge og stadigvæk leve i mange årtier. Nogen endda uden problemer.
 • Og der kommer nye varianter som er mindre usunde og mindre generende for omgivelserne at ryge såsom e-cigaretter der fungerer med damp
 • Den øl, vin og spritus der kan købes, har de samme kendetegn som cigaretter, det er ikke sundt at indtage i store mængder. Også her er producenterne kendte, indholdet i flaskerne, i dåserne og i bag-in-box er kendt og risikoen ved at drikke alkohol er velkendt blandt forbrugerne. Folk der drikker alkohol ved, at med kendte mærker med kendt indhold ikke dør af en negativ bivirkning på kort sigt – såsom træsprit i vin – men at de med stor sandsynlighed kan drikke og nyde alkohol og stadigvæk leve i mange årtier. Nogen endda uden problemer overhovedet.

Sådan er det bare ikke med de rusmidler, som staten har gjort ulovlige både at indtage og ikke mindst at producere og distribuere. Producenterne er ukendte, indeholdet af deres produkter er ukendt og ofte udføres produktion og distribution af den organiserede kriminalitet – og de tjener mange penge på det.

Og konsekvenserne kan ende med – eksempelvis som her – at unge får fat i, hvad de tror er en ufarlig ecstacy-pille, men den ender med at dræbe. Primært fordi staten forbyder produktion, og derfor kan hverken producenter eller indholdet i produkterne blive kendt af forbrugerne. Her har statens forbud imod rusmidler en alvorlig negativ konsekvens.

 • Tænk på at folk der vælger at indtage eksempelvis kokain, heroin, hash eller ecstacy gør det helt frivilligt. Og dem der producerer og sælger det, gør det til folk der køber det helt frivilligt af dem. Tænk på at dem som indtager kokain, heroin, hash eller ecstacy, ikke gør skade på andre, men gør kun skade på sig selv
 • Tænk på alle dem som bliver narkomaner og som bliver afhængige af den dyre slags rusmidler og ender med at måtte prostituere sig eller blive kriminel for at skaffe penge til deres misbrug – i stedet for at de kunne købe det legalt af virksomheder der konkurrerer om kunderne, og prisen kom ned på, hvad eksempelvis en pakke cigaretter koster i dag
 • Tænk på den success Portugal har haft med at afkriminalisere personligt forbrug af alle typer stoffer. Portugal har ikke tillige legaliseret produktion og distribution af rusmidler, men landets tilgang til rusmidler er stadigvæk langt langt bedre, end i mange andre lande såsom Danmark, der har langt strengere forbud.
 • Tænk på alle de mennesker der ikke kan få lovlig adgang til medicinsk-cannabis til behandling af deres kræftsygdom eller deres smerter
 • Tænk på alle de resourcer politi og toldere spilder hver eneste dag på en håbløs og meningsløs kamp og kontrol imod rusmidler. Selv i statens fængsler er det muligt at købe og forbruge de ulovlige rusmidler
 • Tænk på hvor meget den organiserede kriminalitet tjener af penge på, at så mange rusmidler er ulovlige

Legalisering af alle typer rusmiddel er i mine øjne 100% win for alle – bortset for de kriminelle.

 • Resourcer kan overføres fra politi/toldere til tidlig oplysning/uddannelse af børn og unge og ikke mindst til hurtigere og bedre behandling af misbrugere
 • Brugere og misbrugere afkriminaliseres for handlinger der i forvejen ikke skader andre end dem selv
 • Langt færre risikere at skulle prostituere sig eller at blive kriminelle for at finansiere deres misbrug
 • Misbrugere bliver ikke set på som kriminelle, men som syge mennesker der har behov for hjælp
 • Den organiserede kriminalitet ville blive ramt hårdt økonomisk ved en legalisering af alle rusmidler

Legaliser alle typer rusmiler nu, ulemperne er minimale og gevinsten for hele samfundet er enorme, og den 18 årige kvinde fra Esbjerg ville sikkert stadigvæk være i live.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.