Kritisk journalistisk er ikke-eksisterende

By | 28/05-2013
Dygtig, kritisk og analyserende main stream journalist
Dygtig, kritisk og analyserende main stream journalist

Kritisk journalistisk hos main stream medier er efterhånden ikke-eksisterende.

Her er et tydeligt eksempel på at main stream medier bare oversætter og viderebringer indhold fra et nyhedsbureau uden at nogen som helst journalist har være inde og vurdere kvaliteten af det som bliver udsendt, her fra Ritzau og viderebragt på JP.dk:

Citat fra artiklen fra JP: Forbrugertillid og huspriser stiger i USA:

[Samtidig var husprisernes stigning i marts den største på årsbasis i næsten syv år, hvilket forstærker indtrykket af en økonomisk genopretning.] – © JP.dk

[– Der er flere og flere tegn på, at det går fremad med økonomien, selv om der sker finansielle nedskæringer. Budskabet er, at der er flere plusser end minusser, siger Jim O’Sullivan, som er cheføkonom på det amerikanske analysecenter High Frequency Economics.] – © JP.dk

[Stigningen i de amerikanske huspriser i marts var på 10,9 procent i forhold til marts 2012, hvilket er den største stigning siden april 2006, viser indekset fra S&P/Case-Shiller, som dækker de 20 største storbyområder i USA.] – © JP.dk

Hvorfor stiger huspriserne?

Hvorfor stiger huspriserne, er det fordi forbrugerne nu for alvor er ude og købe nye boliger? Nix, for andelen af amerikanere som ejer deres egen bolig er nede på 65%, det er det laveste siden 1995. Hvad er det så der sker på det amerikanske boligmarked?

Der er et kæmpe overudbud af boliger i USA, mange er ejet af de amerikanske banker eller USA’s centralbank. De kommer ikke på markedet lige med det samme for så ville markedet falde markant. De boliger der nu sælges købes af hedgefonde som bagefter lejer dem ud. Den almindelige borger har, til trods for de billige lån kombineret med en ligegyldig kreditgivning (der til en hvis grad er tilbage igen), ikke i samme grad som tidligere råd til at eje egen bolig. Folk lejer i langt højere grad nu – set i forhold til selv at eje en bolig. Det samme gælder (så vidt jeg er orienteret) for nybyggeri, disse boliger opkøbes også af hedgefonde/spekulanter og bliver lejet ud. I høj grad muligt fordi renterne herfor at kunstigt lave. Det nævnes også hos nogle af de kilder jeg følger at priserne for nye huse er på vej op – wuhuu – men at det primært skyldes at prisinflationen i USA slår til og betyder at omkostninger til blandt andet byggematerialer stiger.

Citat fra artiklen fra JP: Forbrugertillid og huspriser stiger i USA

[Analytikere fremhæver, at stigningen på boligmarkedet er et lyspunkt i verdens største økonomi, som stadig kæmper med en beskeden vækst næsten fire år efter dyb recession.]

Der er jo ikke tale om et lyspunkt, når det ikke er den menige amerikaner og hans/hendes familie, der nu har råd til at købe egen bolig, men at det i stedet er hedge fonde, der er ude at spekulere og opkøbe i boligmassen – iøvrigt for valuta de har lånt til kunstigt lave renter via blandt andet billig USA’s centralbank.

Der har lige været en artikel i BT om at lærere giver karakterer i øst og vest og at samme opgave udløste både karaktererne 02 og 12. Jeg har det på lidt samme måde her, JP.dk tror at det g…. som her lukkes ud fra Ritzau er top kvalitets indhold der fortjener 12, men at JP.dk blot oversætter og viderebringer det uden overhovedet at lave bare den mindste granskning af indholdet – det fortjener ikke engang 02.

Kritisk journalistik er efterhånden helt død

Kritisk journalistik er efterhånden helt død hos main stream medier, det eksisterer i mine øjne ikke mere, det handler blot om ukritisk at viderebringe det nyhedsbureauerne spytter ud. Og nu er der tale om at main stream medierne på Internettet vil til at etablere en betalingsmur og forlange betaling for at folk læser deres nyheder online. Det er der som udgangspunkt ikke noget ivejen for, men jeg håber at folk vil se på pris/kvalitet og så efterfølgende begynde at lytte og læse mere fra alternative medier – det har vi hårdt brug for.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.