Konkurrencestaten – det findes stort set ikke

By | 20/08-2018

I avisen Information er der 20/08-2018 en artikel om begrebet Konkurrencestaten. Og overskriften indholder sætningen: “Hvad kommer efter konkurrencestaten?”

Det er et mærkeligt begreb og en lige så mærkelig overskrift, for – Konkurrencestaten – det findes stort set ikke. Så hvordan kan man overhovedet tale om at det findes og at der kommer noget efter noget der ikke findes?

Konkurrencestaten findes nærmest ikke, og slet ikke de steder, hvor staten påtager sig monopol eller skaber det, fordi de kan betale herfor via tvangsopdrevne midler og dermed kan private aktører ofte slet ikke konkurrere.

Konkurrencestaten - det findes ikke

Skulle private anlægge en vej:

  • så skal de først tjene penge og betale skat heraf, det skal staten ikke, den skovler i stedet de pågældende midler ind via tvang
  • så skulle de købe den jord hvor vejen skal ligge til markedsprisen, det skal staten ikke, den kan ekspropriere hvad den vil og til den pris den selv fastsætter.
  • så skulle de bagefter opkræve betaling af kunder der måtte ønske at køre på vejen, både til at dække drift, vedligehold og skabe overskud til ejerne. Det behøver staten ikke (og gør det vist nok kun ved Storebæltsbroen) den kan finansiere drift og vedligehold med tvangsopdrevne midler og behøver ikke fokusere på at skabe overskud. Den kan bare plyndre borgere og virksomheder for de midler den skal bruge.

Der er kun ganske få steder hvor staten er udsat for lidt konkurrence, eksempelvis:

  • Privateskoler, men kun fordi de kan modtage tilskud til hver elev, så vidt jeg er orienteret er det i skrivende stund ca. 70-75% af det beløb folkeskoler modtager i tilskud per elev
  • Privathospitaler, bla. i de tilfælde hvor mennesker tegner en sundhedsforsikring, der kan gardere imod lange ventelister, hvor mennesker ellers risikerer at dø mens de er på en venteliste til et offentligt sygehus

Jeg var for nogle uger siden på et offentligt plejecenter, og det jeg observerede der er naturligvis ikke ensbetydende med, at man så kan konkludere at sådan er det så også på andre offentlige plejecentre, men jeg er dog slet ikke personligt i tvivl om at det er tilfældet. Personalet var søde ved beboerne og de fik også udført deres opgaver med at give beboerne mad. Men de fire ansatte der udførte disse opgaver arbejdede så laaaangsomt, at det var til at få stress af at se på. Jeg ville ene mand selv have kunne dækket bord, givet beboerne mad, hjælpe til, rydde af og sætte i opvaskeren – på kortere tid – end de fire ansatte gjorde. Ofte stod de og sludrede indbyrdes eller satte sig ned og så på deres mobiltelefoner. Og jeg beklager hvis du synes det jeg skriver her i dine øjne virker elitært.

Konkurrencestaten – det findes ikke – og det kommer heller ikke til at forekomme i fremtiden.


Tak til Pixabay for gratis billede

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.