Læs overskriften: “Krone krisen”, og læs det her citat fra artiklen:
“Det store styrkelsespres på den danske krone blev mødt med hele fire danske rentenedsættelser på godt to uger, og også et storudsalg af kroner fra Nationalbankens side. Alene i januar voksede valutareserven med 106,6 mia. kr. til 564,1 mia. kr. og presset for en stærkere krone fortsatte i februar, hvor valutareserven steg til lige over 737 mia. kr.”
Copyright: scanrail / 123RF Stock Photo / 10893960
Det er det letteste i verden for en central-/nationalbank at klare, det er som at gå til eksamen og have som mål at score -3. Den Krone “krise” der er tale om, er, at udlandet efterspørger kroner, og det får så kronen til at stige i forhold til andre valutaer. Og det eneste Nationalbanken behøver, er, at lade den digitale seddelpresse køre afsted i form af at taste tal ind på en computer. Derefter gå ud i markedet og købe op af andre valutaer for nye digitale kroner, skabt ud af den blå luft, og dermed pumpe masser af nye digitale kroner ud på markedet, og så få kronen til igen at falde i værdi i forhold til andre valutaer.
Det har så den potentielle negative sideeffekt, at når mængden af kroner i omløb stiger, så risikerer vi afledte prisstigninger og deraf udhuling af vores købekraft, og det gælder både for private borgere og for virksomheder.
En svag krone, styrker det ikke eksporten?
Og man høre mange sige at: “Det er godt for erhvervslivet med en svag krone, for det styrker jo eksporten“. Men det er en kort frist, for på mellemlangt sigt bliver import af energi, råstoffer, halvfabrikata, maskiner, kontorartikler, varevogne, lastbiler, traktorer, computere, software etc. blot dyrere og gør eksportproduktionen dyrere. Og fagforeninger vil gå ud og forlange lønstigninger for at fastholde reallønnen. I fremtiden betyder det blot, at omkostningerne for at producere danske varer og tjenester risikerer at øges og prisen på eksportprodukter risikerer bagefter tilsvarende at stige. Og danske borgere risikerer, at priserne på de varer, de gerne vil have importeret stiger, og når de rejser til udlandet som turister risikerer de at både rejsen og køb i udlandet er dyrere.
Hvis en svag valuta er så fantastisk og gavner økonomien, hvorfor går Nationalbanken så ikke blot all-in, og skaber nye digitale kroner Zimbabwe style?
En stærk økonomi er fundamentet for en stærk valuta
Det som kendetegner en god stærk økonomi, er, at den kan skabe en stærk valuta med god købekraft til glæde for borgere og virksomheder både på kort sigt og langt sigt.
At udhule købekraften af en valuta er det letteste i verden, det er at score -3 til eksamen. At opbygge en solid økonomi, der kan bakke op om en stærk valuta er svært og tager lang tid, det er at score 12 til eksamen.
Har Schweiz’ økonomi, herunder eksporterhvervene lidt stor skade af at deres Franc steg i værdi i forhold til Euro’en?
Hvis der skal være tale om en Krone-krise, så ligger den et helt andet sted.